Teaser

Wednesday, December 29, 2010

Manusia sukakan keindahan. Sebab itu bila Yoori di sekolah rendah, sering dipulaukan gara-gara penampilan yang nerd dan selekeh.

Tapi IU memberikan harapan kepada Yoori. Sekurang-kurangnya, dirinya masih diterima. Tambah pula, geng satu kepala, Hiro, Eli dan Kibum sama-sama menemaninya. Tipulah kalau Yoori tidak berasa bertuah memandangkan tiga lelaki itu bukan setakat kacak tahap hati, jantung, limpa habis cair jadinya. Klise apabila ada lelaki kacak di mana-mana sekolah sekalipun, tipu kalau tidak popular. Iyakan?

HIRO

"AKU tak faham, kenapa waktu sekolah rendah dulu, kau selalu rapat dengan orang yang... yang nerd, miskin, selekeh macam aku? Padahal, kau kan anak orang kaya. Seribu kali ganda lebih kaya daripada aku."

Usai bersuara, Yoori menghisap lagi aiskrim potong perisa jagung itu. Yoori berjalan sambil pandang kaki. Hiro melangkah sambil pandang muka Yoori.

Kata-kata Yoori sangat menyentuh hati Hiro. Sepanjang dia mengenali Yoori, dia sangat faham dengan kenaifan gadis ini. 

Mereka berdua mendekati sebuah pondok kecil di tepi tasik itu. Hiro melabuhkan punggung di atas bangku di situ sambil menghisap-hisap aiskrimnya. Sama seperti Yoori. Berperisa jagung.

"Aku anak orang kaya, kan? Jadi, suka hati akulah nak buat apa pun. Nak kawan dengan siapa, nak bercinta dengan siapa..."
Yoori terlepas batang aiskrim. Aiskrim itu jatuh ke tanah. Mencair.

Hiro terperanjat. Dia lekas bangkit lalu mencangkung memerhatikan aiskrim itu. Keadaannya semacam melihat seekor kucing comel mati bunuh diri.

"Aisy! Kau ingat murah ke aiskrim tu?!" katanya sambil toleh muka pada Yoori.

"Erk... Mahal ke? Tadi, kau hulur seringgit je kat makcik yang jual aiskrim ni?"

Seringgit untuk dua batang aiskrim. Seringgit bahagi dua batang aiskrim sama dengan lima puluh sen sebatang. Ini 'algebra' fahaman masyarakat tadika. Tapi, ini implimentasi ABC bagi orang dewasa seperti mereka.

"Jadi pada kau, lima puluh sen tu kira murahlah?" Hiro tetap tidak berpuas hati. Kalaulah dia sekejam Goo Jun Pyo si jutawan Forbes versi tipu, sudah lama disuruhnya Yoori menjilat semula aiskrim itu tanpa sedikit pun sisa - kecuali air liurnya.

"Err... Sorry?"

"Aisy..."

Yoori pandang dengan raut muka bersalah. Malas mahu melayankan perangai kebudak-budakan Hiro, Yoori buat-buat selamba. Dia mencebik bibir sambil bermain-main dengan hujung rambutnya.

"Kau tak nak pujuk aku?" Hiro tiba-tiba menjadi jauh lebih naif berbanding Yoori hari ini.

"Tak kuasa aku."

"Jadi kau nak aku pujuk kau? Gitu?"

"Tak layan!"

Hiro mendecit sambil garu belakang tengkuk. "Jomlah makan aiskrim aku ni. Kita kongsi, okey?"

"Isy... Tak lalu! Geli!" Sebab aiskrim itu sudah dihisap, dijilat dan digigit Hiro. Gila ke mahu berkongsi? Lagipun, aiskrim itu cuma berbaki tidak sampai separuh daripada batang aiskrim itu.
"Cepatlah!" kata Hiro, semacam mendesak sambil menyuakan aiskrim itu.

"Isy... Otak kau masuk air ke?"

ELI

ELI tunduk diam. Kemudian mengangkat mukanya semula. Adik kepada Yoori itu ditenung dalam-dalam.

"Yoona jangan beritahu sesiapa tentang perkara ni, okey?" Eli mohon ihsan. Kedua-dua belah tapak tangan Yoori digenggam erat, penuh mengharap.

Dahi Yoona terus-terusan berkerut. Dia simpati dengan Eli. Antara Hiro, Eli dan Kibum, dia paling rapat dengan Eli. Malah, Eli kerap memberikannya hadiah setiap kali singgah di kedai buah-buahannya.

Sepanjang dia mengenali Eli, dia melihat Eli sebagai seorang lelaki yang happy-go-lucky. Eli selalu tergelak dan bikin lawak yang cukup menenangkan hati. Siapa sangka, dalam diam lelaki itu sedang menanggung sebeban rasa kecewa.

Yoona pula dalam dilema. Apa harus dia lakukan sekarang? Dia tidak mahu membuatkan kakaknya, Yoori terperanjat dengan perkara ini sekiranya diberitahu. Tapi, dia tidak pula sanggup melihat Eli terus-terusan menanggung harapan dan kekecewaan seorang diri.

Yoona kemam bibir. Seketika kemudian, dia mengangguk. 

Eli melepaskan genggaman. Dia tersenyum kelat. Sekurang-kurangnya dia berpuas hati. Ada juga tempat untuk dia meluahkan rasa kecewa. Walaupun Yoona muda dua tahun berbanding dirinya, tetapi Yoona cukup memahami.

Yoona senyum tawar. Rasa simpatinya masih menebal. Dan makin tebal.

KIBUM

Nafas Kibum bagai tersekat. Denyutan nadinya seolah terhenti. Tersentak.

Dia memerhatikan gadis itu menjauh, meninggalkannya keseorangan di tengah jalan yang kosong selepas menolak cintanya mentah-mentah. Hatinya tersayat parah. Langsung bernanah.

Kibum terduduk melutut dengan kepala tertunduk sebaik kelibat gadis itu hilang ditelan pagar dinding rumah di hujung simpang. Hampa. Dia benar-benar kecewa.

Mungkin silapnya menaruh hati pada orang yang salah. Mungkin salahnya tidak menyedari yang dia selama ini hanya bertepuk sebelah tangan. Mungkin salahnya mengikut kata-kata Yoori supaya menjelaskan isi hatinya.

"Bodohnya aku..." Kibum mengutuk diri sendiri.

Hujan mulai turun. Kibum masih melutut, pada hujan yang menitik kasar di setiap bahagian di tubuhnya...

19 komen:

Little Writer said...

Best. Like it.:D
If dah sambung, nanti inform dekat fb eh. :D Hihihi.

Haruno Hana 하나 said...

oh my...
waa!!!!!
sukaaaa la Hasif!!!!
dahla memang Kak Hana suka ngan lagu Wanna Be Your Love tu, comel aje Yejun ngan LeeU dalam MV tu..
teaser ni pon best!!!!
haha
Jaejoongie~
kaya2 pon kedekut ka?
hehe
sambung2^^

Hasif Hamsyari said...

little writer> TQ. Sure!

Kak Hana> Lagu Wanna Be Ur Love tu mmg sweet gile kn? Enjoy je dengar. TQ, kak. Sure, mesti sambung. Start 1 Jan 2011 ni. =)

aFaiSh said...

nice :)

Hasif Hamsyari said...

afaish> TQ... hope you'll enjoy.

Anonymous said...

bez r ..dahla mmg sy mnat gler ngan cter korea!

Anonymous said...

bgos2?!!
continued your effort...?!!
jiayuk?!!

Hasif Hamsyari said...

anonymous 1> sama larh! haha.. TQ.

anonymous 2> TQ.. insya-Allah... jiayuk tu ape ek?

Ayumiyoshida said...

okay. dah follow awak. wah, fanboy?

btw, best la teaser ni. suka2.

Hasif Hamsyari said...

Ayumiyoshida> TQ.. Harap enjoy. xD

IceCream@Hagu said...

Best~!!!
Haha XD
bila letak nama artis like Eli and Yoori..
bukan terbayangkan muka Jang Geun Suk mahupun Kim So Eun..
tapi, bayangkan muka Eli (ukiss) Yoori (snsd)..
by the way, i love the way u wrote it!
Daebak!!

Hasif Hamsyari said...

Haha.. Agak susah nak fikirkan nama orang Korea yang lain. (-.-)'

BTW, TQ for your support. =)

wAtashiwa Nemo-cHan said...

ha.... chup2... salam dulu...

assalamualaikum w.b.t...

ha.. br leh komen kan? Bismillah....

dik non.... <--- sesuka ti ko je nemo pgl ank org dik non... besar keh mandat ko... hahahah... sudeh.. cukup2 merapu....

hasif.... nemo(nemo la sgt... xsedor diri dah tua.. xmoh ngaku... Dush!!!) hahaha...

eherm2... smbg blek...

hasif... akak suka teaser cerita nieh.... ha... punyalah lama ko upload... la nieh baru aku nak baca? huhuh... maaflah... terus terang ku tidak berminat dengan cerita2 versi KPOP nieh... sbb.. kbnykan mereka yg buat cerita2 nieh... sangat2lah Syok sendiri... huhuhu... hilang nilai seninya...

tp... thumbs up utk hasif sbb permulaannya sgt2 smooth... langsung takder nilai2 korea selain nama2 watak... hm... kalau akan datang nieh ada pun.. rasanya tidaklah sampai meninggalkan jati diri kita sebagai org malaysia kan? hihiiih....

plus... daku suka plak bila disajikan watak2 kPOP nieh... siapa yg tak suka bila dijamukan dengan wajah2 cantil kacak sehingga meleleh air liur kan? hahahah... gatai nemo nieh....

hm... untuk permulaan ini... akak mengharapkan sesuatu yang lain dari hasif... rasanya tak keterlaluan kan permintaan akak? huhuhu.... sndiri punya pun xsettle2... nyibuk nak hak org... ntah per2 ntah ko nieh nemo....

ape lagi erk? nntlah baru akak komen lagi erk? hihihi....

woosh~~~~~

Kaseh Esmiralda said...

Hasifff~~~~~!!! <--hamboi, panjang cik kaseh panggil nama kamu kan...

actually cik kaseh pye otak ni agak2 sama ngn Nemomemo kat atas tuh...(dia gak yg suggest cik kaseh utk baca enovel kamu)

baru bace teaser...tp terus terang cik kaseh suka cara penulisan awak... <--bukan senang cik kaseh nak suka baca enovel org tau.x caya tye nemo... gua mmg cerewet n kaki kritik. (sbb tulah novel sendiri pn lmbt siap)...

biasanya cik kaseh akan baca sekali lalu je enovel2 yg sejenis ngn enovel hasif ni.tp kali ni tak sangka cik kaseh layan je...sebiji2 cik kaseh baca dr awal hingga akhir...(tetiba bangga dgn diri sendiri)... sometime bukan sbb jalan cerita novel tu cik kaseh suka tp cara penulisan yg menarik je dh buat cik kaseh seronok baca sesebuah novel. susunan ayat hasif pun kemas. cik kaseh pye ayat pun x sekemas n tersusun mcm hasif..(wah~jeles ke aku?).. thanx hasif sbb tak sia2 nemo rekemen soh baca cite awk...hehehe~~

n perkara penting yg cik kaseh nk ckp..(even benda ni sama ngn nemo ckp)... sy suke cite ni sbb x syok sendiri n wataknya hidup secara semula jadi...

kyahh~~cik kaseh mcm nak lawan komen pjg nemo je ni..ok, gud luck n chiow~

wAtashiwa Nemo-cHan said...

hahaha... kan kaseh? kan? hihihi.... xper... pak blogger nieh kan pak mertua ku... hahahah....

p/s: ish.. bangga lak dpt rekemen kat ko..

Nor Azlina said...

wow!best!:D

Gadis Misteri said...

Wah!! Best gila!! Sambung tau!

nilza haqita said...

1 Januari..=='''aku dh lambat sangat la ni.....=='''

SHAHIDA SHIDA said...

macam best je cita ni...
ni yang nak baca dari awal ni hahaha...
kiut je ...

Post a Comment

Wanna Be Your Love Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino